loader image

Polislik Mesleğine Girişte Sağlık Şartları Sebebi İle Elenme ve Bu İşleme Karşı Açılabilecek Dava

Polislik Mesleğine Girişte Sağlık Şartları Sebebi İle Elenme ve Bu İşleme Karşı Açılabilecek Dava

Polislik mesleğine girişte sağlık şartları nedeniyle elenen aday, bu karara karşı, 60 gün içinde idari yargıya başvurabilir.

Mahkeme, davanın aydınlatılması maksadıyla, adayı, elenmeye neden olan raporun verildiği hastaneden başka bir tam teşekküllü hastaneye sevk eder ve yeni bir rapor aldırır.

Eğer ki rapor gelene kadar aday, memur olmuş ise, yeni gelen rapor, artık memur olma şartları bağlamında değerlendirilmelidir.  Bu kapsamda polislik şartları da genel hatlarıyla yazımız içinde incelenmiştir.

Polislik Başvuru Şartları Polis Nasıl Olunur?

Polis olma süreci, izlenmesi gereken belirli adımlarla şekillenir. Polis adaylarında aranılacak şartların neler olduğu, Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliği’nde belirlenmiştir. 

Öncelikle, Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) ya da Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) yoluyla mı polis olmak istediğinizi belirlemelisiniz. Bu tercihe göre polislik için gereken koşullar değişir.

PMYO POMEM
ÖSS sınavından en az taban puanı (AYT 250) almanız gerekmektedir.

Polislik koşulları, Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliği’nde detaylandırılmıştır.

2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’na göre, polis teşkilatı, halkın güvenliğini sağlamak, ülkenin ve milletin bütünlüğünü korumak, anayasal düzeni muhafaza etmek ve genel güvenliği sağlamak için kurulmuş bir hizmet birimidir. Polis Akademisi, sınav ilanlarını yayımlarken internet sitesinde polislik şartlarını ayrıntılı bir şekilde paylaşmaktadır.

 

Önlisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) diplomasına sahip olmalısınız. Ardından, ÖSYM’nin her yıl düzenlediği Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen taban puanı almanız ve kanunda belirtilen diğer şartları sağlamanız durumunda, POMEM’e başvurarak polis olabilirsiniz.
Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) için lise mezunu olmak yeterlidir, Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) için lisans mezunu olmak gereklidir.
Polis yetiştirir ve 2 yıl eğitim verilir. Polis yetiştirir ve 6 ay eğitim verilir.

Lise Mezunu Polislik Başvuru Şartları

Polislik sınavına başvurabilmek için gerekli olan şartlar, Polis Akademisi’nin internet sitesinde yayımlanmıştır. Buna göre bu şartlar şu şekildedir:

  1. a)    Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  2. b)  Lise ve dengi okul mezunu olmak,
  3. c) 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı TYT puan türünden en az (250.000)ham taban puan ve üzeri puan alanlar, şehit ve vazife malulü olanların eş ve çocuklarından ise 2024 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı TYT puan türünden en az (200.000) ham taban puan ve üzeri puan almış olmak.
    ç) 01 Ocak 1999 – 01 Ekim 2006 tarihleri arasında doğmuş olmak,
    d) Kadınlar için 162 cm. erkekler için 167 cm. den kısa boylu olmamak, beden kitle indeksi, 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak,
  4. e) Sağlık durumu yönünden, Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirlenen koşulları taşımak,
    f) Genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak.
    g) 26.09.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile;

1) Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olmamak,
2) Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkum olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak.
ğ) Geçici kayıt tarihi itibarıyla herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak.

  1. h) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
    ı) Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak,
    i) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak.
  2. j) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
    k) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak.

Polis Olmak İçin Fiziksel Şartlar

Polis olmak isteyenlerin emniyet teşkilatına katılabilmesi için sahip olması gereken fiziksel nitelikler şu şekildedir:

  • Kadın adayların boyu en az 162 cm, erkek adayların ise en az 167 cm olmalıdır.
  • Adayların bedenlerinde herhangi bir organ eksikliği bulunmamalı;
  • 5 metre mesafeden bakıldığında belirgin bir iz ya da dövme görülmemelidir.
  • Ayrıca adayların renk körü olmaması
  • Omuzlarında, göğüs kafeslerinde şekil bozukluğu ya da düztabanlık gibi sağlık sorunları da bulunmamalıdır.

Bu fiziksel koşulları sağlayan adaylar, polislik sınavlarına katılarak başvuruda bulunabilirler. Fiziksel şartların yanı sıra, adayların sınavda başarılı olmaları ve belirtilen sağlık şartlarını da karşılamaları gerekmektedir.

 POMEM Başvuru Şartları

POMEM başvurusu yapabilmek için gereken şartlar şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Lisans veya önlisans mezunu olmak ya da Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmuş olmak,
  • KPSS’de, Bakanlık tarafından belirlenen taban puanı veya daha yüksek bir puan almak,
  • Şehit veya vazife malulü olanların eş veya çocukları için KPSS’de Bakanlıkça belirlenen taban puanın almış olmak,
  • Yaş düzeltmesi yapılmışsa, 18 yaşından sonra yapılan düzeltmelerde, sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibarıyla 30 yaşından gün almamış olmak,
  • Kadın adaylar için en az 162 cm, erkek adaylar için en az 167 cm boyunda olmak ve vücut kitle indeksi (VKİ) 18 ile 27 arasında olmak,
  • Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya engel teşkil edecek herhangi bir hukuki durumunun bulunmaması,
  • Sağlık durumunun, Sağlık Şartları Yönetmeliği’nde belirlenen koşullara uygun olması,
  • 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin, kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına çarptırılmamış olması; affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile, devlete karşı işlenen suçlar, anayasal düzen ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan hüküm giymemiş olmak ya da bu suçlarla ilgili devam eden bir soruşturma veya kovuşturma altında olmamak ya da bu suçlarla ilgili kovuşturması uzlaşmayla sonuçlanmamış olmak,
  • Genelev, birleşme yeri, randevuevi gibi yerlerde çalışmamış olmak ya da aracılık ve bekleyicilik yapmamış olmak; genel ahlaka ve edebe aykırı yazılı, sesli veya görüntülü eserleri üretmek ve satmaktan dolayı hakkında adli veya idari bir soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bu nedenlerle hüküm giymemiş olmak,
  • Geçici kayıt tarihine kadar herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmadığını yazılı olarak beyan etmek,
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmemiş veya tedavi görüyor olmamak,
  • Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak,
  • Polis eğitim kurumlarından, sağlık yönetmeliği dışındaki sebeplerle çıkarılmamış olmak,
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumlu sonuçlanmış olması.

 Ön Lisans Polislik Başvuru Şartları 2024

Önlisans mezunları, Polis Meslek Eğitim Merkezi’ne (POMEM) başvurarak polis olma şansına sahiptirler. Son iki dönemdir önlisans mezunları için POMEM alımları yapılmaktadır.

POMEM başvurusunda yaş kriteri, 18 yaşını doldurmuş ve 30 yaşından gün almamış olmak şeklinde belirlenmiştir. Bu yaş aralığındaki adayların KPSS önlisans P93 puan türünde en az 70,00 puan alması gerekmektedir. Adaylar, bu şartları sağladıktan sonra Polis Akademisi’nin ilan edeceği POMEM alım duyurularını takip ederek başvurularını yapabilirler.

ADAY:

  • KPSS’den belirlenen puanı alan aday, Polis Akademisi’nin duyurusu doğrultusunda ön başvurusunu yapar.
  • Başvurusu kabul edilen aday, sınav gün ve yerinin belirlenmesinin ardından
    • ön sağlık kontrolü,
    • parkur mülakatı,
    • sözlü mülakat aşamalarını tamamlar ve sonuçları bekler.
  • Başarılı olan adaylar, Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde eğitim alırlar.

PMYO Sınavına Girerek Polis Olmak

Önlisans mezunları, Polis Meslek Yüksekokuluna (PMYO) başvuru yapma hakkına sahiptirler. PMYO alımlarında, TYT sınavına girmek zorunludur ve yaş şartı bulunmaktadır. Adaylar, sınavın yapıldığı yılın ekim ayının ilk günü itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 31 Aralık itibarıyla 26 yaşından gün almamış olmalıdır. Bu yaş kriterlerine uyan adaylar, üniversite sınavının ilk oturumuna girerek belirlenen baraj puanını geçmelidir.

ADAY:

  • TYT sınavına girer.
  • Belirlenen baraj puanını geçen aday, Polis Akademisi’nin duyurusu doğrultusunda PMYO alımına başvurur
  • Belirlenen tarihte sınava girecek olan aday,
    • ön sağlık kontrolü,
    • parkur mülakatı,
    • sözlü mülakat aşamalarını tamamlar ve sonuçları bekler.

 

Polislik Sağlık Şartları

Öğrencilerin hangi branşlardan sağlık raporu alması gerektiği ve bu raporda bulunması gereken unsurlar, yönetmeliğe ekli Ek 1 sayılı listede belirtilmiştir. Buna göre, raporda yer alması gereken branşlar ve yapılması gereken muayeneler şunlardır:

Endokrinoloji

 

Gastroenteroloji

 

Kardiyoloji

 

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

 

Nöroloji

 

Nefroloji

 

Romatoloji

 

Göğüs Hastalıkları

 

Üroloji

 

Psikiyatri

 

Hematoloji

 

Enfeksiyon Hastalıkları

 

Genel Cerrahi

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum

 

Hastane sağlık kurulunun gerekli gördüğü diğer branş muayeneleri

 

Ağız ve Diş Sağlığı

 

Göz Hastalıkları

 

Dermatoloji

 

Ortopedi ve Travmatoloji

 

 

Not: a, b, c, ç ve d bentlerinde belirtilen bölümlerdeki muayenelerin Dahiliye uzmanı bir doktor tarafından yapılması ve onaylanması yeterlidir. Ancak, ihtiyaç halinde ilgili branş uzmanının görüşü alınmalıdır.

(2) Giriş raporunda yer alması gereken görüntüleme ve fonksiyon tespit yöntemleri şunlardır:

PA akciğer grafisi

 

Elektrokardiyografi (EKG)

 

Tüm batın ultrasonografisi (USG)

 

Solunum Fonksiyon Testi

 

Kadın adaylar için genital ultrasonografi (USG)

Ekokardiyografi (EKO)

 

Odiometri

 

 

(3) Giriş raporunda bulunması gereken laboratuvar testleri ise şu şekildedir:

Açlık Kan Şekeri (AKŞ), TSH

 

ALT, AST, GGT, HBsAg, HBV DNA (HBsAg pozitifse), Anti HCV, HCV RNA (Anti HCV pozitifse), Anti HIV I-II

 

İdrar Biyokimyası/Mikroskopisi, Kreatinin (Cre), Üre

 

Kanda β-hCG

 

Tam Kan Sayımı

 

Hastane sağlık kurulunun gerekli gördüğü diğer laboratuvar testleri

 

 

(4) Giriş raporunun usule uygun olarak hazırlanabilmesi için şu unsurlar bulunmalıdır:

  • Adayı hastaneye yönlendiren makamın onayı
  • Adayı yönlendiren makam tarafından onaylanmış, son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf
  • Adayın kimlik bilgileri
  • Raporun tarihi ve numarası
  • Her branş için tarih ve numara, muayene bulguları ve sonuçları, ilgili uzman doktorun kaşesi ve imzası ile hastane sağlık kurulunun kaşesi ve imzası
  • Her branş için belirlenmiş laboratuvar testlerinin, görüntüleme yöntemlerinin ve fonksiyon tespitlerinin sonuçları eksiksiz ve ayrıntılı olarak doldurulmalı, boş bırakılmamalıdır.
  • Teşhis ve karar bölümleri ile rapordaki diğer tüm bölümler eksiksiz ve detaylı şekilde doldurulmalı, boş bırakılmamalıdır.
  • Giriş raporunda yer alan Hastane Sağlık Kurulu onay bölümünde hangi branş doktorlarının onayı gerekeceği, hastane sağlık kurulu veya hastane yönetimi tarafından belirlenir. Kişide tespit edilen hastalıklar veya sakatlıklar, bu branşların dışında ise ilgili branşların uzman doktorlarının da giriş raporunun onay bölümünde onaylarının bulunması zorunludur. Sağlık kurulunda yer alan doktorlar birbirlerinin yerine karar veremezler.

Polislikte Sağlık Yönetmeliği

Polislikte sağlık yönetmeliği, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’dir. Yönetmelik 3 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu yazımız 2024 yılında polislik için başvuru yapanlara yol göstermesi amacıyla kaleme alınmıştır. Ancak sonraki yıllarda polislik şartlarıyla ilgili değişiklik olup olmadığının kontrol edilmesini tavsiye ederiz.

Polislik Adayında Yer Alan Sağlık Sorunu Düzeltilebilir Nitelikte İse Ne Olur?

Bir hastalığın tedavi yoluyla ya da operasyonla düzeltilebilir olmasının herhangi bir anlamı bulunmamaktadır. Sağlık incelemesinden sonra, operasyon ya da tedavi için adaya süre verilmez. Ancak sağlık sorunu tedavi edildikten sonra tekrar başvuru yaparak hak kazanılabilir.

Polislik Başvurusu İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Polis Akademisi bünyesinde eğitim veren PAEM, PMYO ve POMEM’e kabul edilecek polis adaylarının giriş raporları, bu okulların denetim ve gözetiminde tam teşekküllü hastanelerden alınmaktadır. Bu hastaneler, giriş raporlarını ilgili yönetmelik hükümlerine uygun şekilde düzenlemekle yükümlüdür. Özel hastaneler veya sağlık ocaklarından alınan raporlar, bu okullara girişte geçerli sayılmamaktadır.

Polislik Başvuru Raporunda Adaya Hangi Muayeneler Yapılır?

Adaylara şu muayeneler yapılmaktadır:

İç Hastalıkları 1-2 tüp kan verilmektedir. Burada yapılan incelemelerde, daha önce kullanılan uyuşturucu ve uyarıcı maddeler, karaciğer yağlanması, açlık ve tokluk kan şekeri, kan değerleri, enfeksiyon gibi durumlar kontrol edilmektedir. Tüm sonuçlar olumlu çıktığında, herhangi bir sorun bulunmamakta ve rapor sağlam olarak verilmektedir. Bu aşamalar, her kurumda aynı şekilde yürütülmeyebilir.

 

Göz İlk olarak bir cihazda küçük bir eve bakarak göz dereceniz belirlenmektedir. Ardından doktor tarafından muayene yapılmakta ve renk körlüğü testi yeniden gerçekleştirilmektedir. Göz dereceleriniz, uzaktan harfler okutularak tespit edilmekte ve doktor tarafından rapora not edilmektedir. Belirli bir dereceye kadar göz derecesi, öğrencilik için engel teşkil etmemektedir.

 

KBB Kulak zarınızın yırtık olup olmadığı kontrol edilmektedir. Ayrıca, ses testi uygulanmakta ve bu test sırasında sessiz bir odada, makineden gelen sesleri duymanız ve elinizdeki butona basmanız istenmektedir. Burun yapısı incelenmekte, ancak konuşmada herhangi bir farklılık olmadığı sürece burun eti sorun oluşturmamaktadır.
Kardiyoloji İlk olarak EKG çekilmekte ve herhangi bir sorun tespit edilmediğinde ayrıntılı inceleme yapılmadan kalbiniz dinlenmektedir. Diğer yapılan tahliller de bu birim tarafından incelenmektedir.

 

Üroloji İdrar tahlilleri incelenmekte, böbreklerin durumu kontrol edilmekte ve daha önce dışarıdan yapılan ameliyatlar değerlendirmeye alınmaktadır. Böbrek yapısı ve taş varlığı incelenmekte, ayrıca erkek adaylarda testislerin varlığı ve varikosel olup olmadığı kontrol edilmektedir. Bu değerlendirmeler, Sağlık Şartları Yönetmeliğine uygunluk açısından yapılmaktadır.

 

Nöroloji Nöroloji bölümünde beyinle ilgili incelemeler yapılmakta, adaylara bazı hareketler yaptırılarak denge durumu değerlendirilmektedir. Ayrıca, adaylara çeşitli sorular yöneltilmektedir.

 

Psikiyatri Psikiyatri bölümünde ise en kapsamlı inceleme yapılmaktadır. Adayın sistemdeki geçmiş ilaç kullanımları ve tanıları incelenmekte, sadece psikiyatri alanına giren ilaçlar dikkate alınmaktadır. Psikiyatrist, adayla görüşmekte ve çeşitli sorular sormakta, bazı adaylara testler uygulanmaktadır. Kişilik testleri genellikle sorun teşkil etmemektedir. Ancak, geçmişte psikiyatri ilaçları kullanmış olan adaylar açısından sorun teşkil edebilmektedir.

 

Göğüs Göğüs hastalıkları bölümünde ise göğüs ve karaciğer filmleri incelenmektedir.
Diş Diş bölümünde, adayın dişleri kontrol edilmekte ve ön dişlerden eksiklik olup olmadığına bakılmaktadır. Beşten fazla eksik diş olması sorun teşkil ederken, ön dişlerde eksiklik olmadığı sürece sorun oluşmamaktadır. Dolgular ve eksik dişler genel olarak problem yaratmamaktadır.

 

Cildiye Cildiye bölümünde ise adayın vücudu incelenmekte, kollar, eller ve yüz detaylı olarak kontrol edilmektedir. Benlerin büyük olmaması durumunda bir sorun teşkil etmezken, sivilce izlerinde de aşırı derecede oyuk olmadıkça bir sorun yaşanmamaktadır.

 

 

Sağlık Raporunda Yer Alan Değerlendirmeler Nelerdir?

Raporlarda teşhis ve karar bölümleri boş bırakılamaz. Bir hastalık tespit edilmesi durumunda, teşhis bölümünde hastalığın adı ile birlikte hangi dilimde yer aldığı belirtilmelidir. Sağlıklı olan adaylar için teşhis bölümüne “Sağlam” ifadesi yazılır. Karar bölümünde ise “Öğrenci Olur” ya da “Öğrenci Olamaz” şeklinde karar belirtilir. Laboratuvar ve diğer test sonuçları ile muayene bulguları, teşhis, dilim ve karar arasında bir uyumsuzluk bulunmamalıdır.

Sağlık Raporunda İncelenen Hususlar Nelerdir?

PAEM, PMYO ve POMEM’e kabul edilecek adayların, A dilimi sağlık şartlarına uygun olmaları zorunludur. Yönetmelikte doğrudan karşılığı olmayan durumlarda, yönetmeliğin 21. maddesi uyarınca, adayın muayenesini gerçekleştiren hastane sağlık kurulu, hastalığın uygun olduğu dilim hakkında karar verir. B-C-D-E dilimlerine giren hastalıklara sahip olan adaylar ya da hastalıkları bu dilimlere uygun olduğu tespit edilen adaylar, öğrenci olarak kabul edilmez; bu durumdaki adayların kaydı yapılmaz ya da geçici kayıtları iptal edilir.

Aday hakkında herhangi bir bulgu veya teşhis söz konusu olduğunda, raporu Sağlık Daire Başkanlığı’na gönderilir. Sağlık Dairesi Başkanlığı, öğrenci adaylarının giriş raporlarını ve diğer sağlık belgelerini sağlık komisyonu tarafından inceler. İnceleme sonucunda, laboratuvar ve diğer test sonuçları ile muayene bulguları arasında uyum olduğu durumlarda, aday hakkında “Öğrenci Olur” veya “Öğrenci Olamaz” şeklinde nihai bir karar verilir.

Eğer raporun yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı tespit edilirse, rapor aynı hastaneye iade edilebilir ya da aday başka bir tam teşekküllü hastaneye yeniden değerlendirme için sevk edilebilir.

Ancak birçok polis adayı, bu süreçler tamamlanmadan ilişikleri kesilmekte ve mağdur edilmektedir. Son olarak, PAEM, POMEM ve PMYO yönetmeliklerinde yapılan değişiklikle, sağlık kurulu raporu olumsuz olan adaylara, ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl içinde devlet hastanelerinden “sağlık durumunun düzeldiğine” dair rapor almak suretiyle başvurmaları halinde, yeniden sağlık kurulu raporu almak üzere hastaneye sevk edilme hakkı tanınmıştır.

Polisli Başvuru Sağlık Raporunu Kim İnceler, Nihai Kararı Kim Verir?

Sağlık raporu, Sağlık Komisyonu tarafından verilir. Sağlık Komisyonu, öğrencinin durumunu sağlık dilimi bağlamında karara bağlar.  Nihai olarak “Öğrenci Olur” veya “Öğrenci Olmaz” kararı verilir. Karar Daire Başkanlığı’na verilir. Başkanlık bu kararı birimlere dağıtır.

error: